Design House Stockholm lanserar en ny kollektion med Beskow-motiv

Christian Wallin, ansvarig för licensiering och merchandising på Bonnierförlagen, tog kontakt med Design House Stockholm med förslaget om att samarbeta kring en av Sveriges allra käraste illustratörer och konstnärer, nämligen Elsa Beskow. Som förläggare av skandinavisk design blev Design House Stockholms VD Anders Färdig positivt överraskad och samarbetet var ett faktum.

De allra flesta har fantastiska barndomsminnen utifrån Elsa Beskows sagor. Man kunde därför inte låta bli att fundera över vad som skulle hända om man blandade Elsa Beskows kulturskatt med en ung svensk formgivare. Design House Stockholm frågade Catharina Kippel – ett för dem beprövat kort – om hennes förhållande till Elsa. En av hennes många starka sidor är just hennes öga för mönsterkompositioner. Catharina har studerat på Konstfack och är nu verksam i egen ateljé i Gustavsberg.

Under överinseende av familjen och släkten som vårdar Elsa Beskows skatt, fick Kippel tillåtelse att plocka ”bildcitat” ur originalverken. Hennes tolkning av Elsas sagor understryker Elsas sinne för humor och för de besjälade tolkningarna av djur och natur som är så typiska för Elsa. Vi lever fortfarande med de frågor som engagerade Elsa Beskow; allas rätt till kunskap, kvinnans frigörelse och att naturen är något vi skall formas av – inte forma!

Hur Catharina Kippel har tolkat Elsa Beskows sagoskatt får konsumenterna se i mitten av juni då Design House Stockholm släpper den första kollektionen bestående av muggar, brickor och handdukar. Catharina har hämtat sin första inspiration ur sagorna Blomsterfesten i Täppan, Tant Bruns födelsedag, Lasse liten i trädgården och Sagan om den nyfikna Abborren.

Beskow tolkad av Design House Stockholm

Beskow tolkad av Catharina Kippel och Design House Stockholm

Beskow tolkad av Design House Stockholm

Beskow tolkad av Catharina Kippel och Design House Stockholm

Beskow tolkad av Design House Stockholm

Beskow tolkad av Catharina Kippel och Design House Stockholm