Stadsdel får gatunamn från sagornas värld

Den 17 oktober 2012 ska kommunstyrelsen behandla ett ärende om namnsättning i stadsdelen Mariehäll/Annedal i Stockholm. Kvartersnamnen Tant Brun, Tant Grön, Tant Gredelin samt Hackebackeskogen är uppe för bedömning och föreslaget är också att ett kvarter uppkallas efter Alfons Åbergs låtsaskompis Mållgan och att en gata döps till Pippi Långstrumps Gata.

Ytterligare gatunamn som förekommer i stadsdelen är: Agaton Sax gata, Bagare Bengtssons gata, Kamomillagatan, Sudda-gummans gata, Tummelisas gata, Alfons Åbergs gata, Pettsons gata, Emils gata, Pippi Långstrumps gata, Ture Sventons gata, Ronja Rövardotters stig, Nils Holgerssons gata, Pellepennans gata, Krakel Spektakels gata och Pelle Svanslös gata.

Bullerbytorget, Pomperipossatorget, Annedalsparken och Mamma Muparken. Men namnberedningens idé om Bamsetorget gick inte hem. Läs mer på DN.se om namndiskussionerna.

– När vi planerade Annedal gjorde vi det utifrån ett barnprespektiv och då kom idén om att låta sagofirgurer ge namn åt gator och kvarter säger stadsbyggnadsrådet Regina Kevius.

Annons