Ett möte mellan en unik bildvärld och nutida design

Elsa Beskows sagofigurer möter Catharina Kippels personliga formspråk

2013 inleddes ett samarbete mellan Elsa Beskows arvtagare, Bonnierförlagen och
Design House Stockholm. De vackra berättelserna av barnboksförfattaren och illustratören Elsa Beskow har tolkats av Catharina Kippel, en designer som har arbetat med Design House Stockholm sedan företaget startades 1997.

tomte_mugg

Beskow tolkad av Catharina Kippel och Design House Stockholm

julbock_mugg

Beskow tolkad av Catharina Kippel och Design House Stockholm

Den första kollektionen av köksartiklar och textilier finns nu i butik. Här möter Catharina Kippels personliga mönster de tidlösa visuella världar som Elsa Beskow skapade.

Elsa Beskows sagoböcker är en viktig del av många barns uppväxt, både i Sverige och i många andra länder runt om i världen. Så när Bonnierförlagen kontaktade Design House Stockholm med frågan om de var intresserade av att leda och utveckla en av Sveriges viktigaste kulturskatter, blev de naturligtvis eld och lågor.

Design House Stockholm valde Catharina Kippel som designer, då hennes moderna stil och gedigna kunskap i att konstruera mönster gör henne perfekt för uppdraget. Genom att använda visuella citat från Elsa Beskows verk betonar Catharina humorn som Elsa ofta använde sig av när hon skildrade människor och natur.

Elsa Beskow föddes i södra Stockholm 1874. Elsa hade fyra syskon. Hennes far dog när hon var 15 och hennes mamma flyttade med barnen till sina ogifta syskon som redan delade samma hushåll. Elsas mostrar och farbror blev modeller för tant Grön, tant Brun, tant Gredelin och Farbror Blå. Från 1892 till 1895 Elsa studerade till bildlärare och det var under den här tiden som hon började illustrera sagor och berättelser.

Hon gifte sig med Natanael Beskow, präst och konstnär. De bodde med sina sex söner i Djursholm, norr om Stockholm. Omgivningarna och familjen gav henne ofta inspiration till de olika karaktärer och platser i berättelserna. Elsa Beskows första bok ” Sagan om den lilla, lilla damen ” bygger på historier som hennes mormor berättade för henne och den publicerades 1897. Ännu idag är det en klassisk berättelse som många barn runt om i världen har läst.

Hennes berättelser och hennes illustrationer har haft ett betydande inflytande i barnboksvärlden i mer än 50 år. Hennes böcker har översatts till mer än 20 språk och många av dagens barnboksförfattare och illustratörer har inspirerats av hennes konst. År 1952 tilldelades hon Nils Holgerssonpriset för sin livsgärning och idag finns det ett pris för barnboksförfattare i hennes namn.

Berättelserna av Elsa Beskow har tolkats av designern Catharina Kippel, som har arbetat med ”visuella citat” eller detaljer från de ursprungliga berättelserna och sedan använt dem i sitt arbete. Catharina har samarbetat med Design House Stockholm sedan starten och är designern bakom några av Design House Stockholms mest populära serviser.
Hon har studerat keramik och glasblåsning i Sverige samt forntida keramisk bränningsteknik i Japan, och har en magisterexamen från Konstfack i Stockholm. Sedan 1995 driver Catharina sin egen ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik, och hennes arbete finns även representerat på Nationalmuseum i Stockholm och Porslinsmuseum i Gustavsberg.

”Liksom många andra har jag vuxit upp med moster Gredelin, Sagan om den lilla, lilla gumman, Bergatrollet och alla de fantastiska väsen som finns i Elsa Beskows sagor. Det var en underbar känsla att dagdrömma om dessa världar, och jag känner fortfarande samma glädje när jag tänker på dem. En av mina favoritböcker när jag var barn var ”Ocke, Nutta och Pillerill” av Elsa Beskow. Min hund, en lekfull boxervalp, åt en del av boken, men jag fortsatte att läsa den om och om igen. Den finns fortfarande i mina föräldrars hem i Lund i södra Sverige.”

Text och bild är hämtad och översatt från produktbladet: Elsa Beskow & Design House Stockholm

Läs mer här

1 tanke på “Ett möte mellan en unik bildvärld och nutida design

  1. Pingback: Design House Stockholms Elsa Beskow höst- och vinterkollektion | Elsa Beskow

Kommentarer är stängda.